Θέλεις να σε μάθεις;
Ο δρόμος είναι ένας. Ακούγοντας τον άλλον. Τον «αδερφό» μας. Ο μονόλογος του πόνου μας, χαράζει όλο και βαθύτερα την επιβεβαίωση του τραύματος, της αδικίας. Στον μονόλογο του πόνου μας μένουμε α-μέτοχοι από την κοινωνία. Δεν γνωρίζουμε πως ακουγόμαστε από τον άλλον. Δεν γνωρίζουμε τι λέει ο άλλος. Αποξένωση. Μοναξιά. Αυτο-κατασκευασμένη κόλαση.
«ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΞΕΝΟ!»
Δεν είναι μια κραυγή που έρχεται από το μαρτυρικό Ευαγγέλιο, κι ας αναφέρεται κι εκεί η πρόσκληση η ίδια από τον μεγάλο Ξένο. Δεν είναι μια κραυγή από τον Ντοστογιέφσκι, κι ας αγωνίστηκε με κάθε σελίδα των βιβλίων του να εισβάλει υπαρξιακά στην ψυχή μας.
Είναι μια φωνή ενός Ομαδικού Αναλυτή (Dalal), που μας δείχνει τον δρόμο της αυτογνωσίας. Γνωρίζουμε τον εαυτό μας, όταν επιτρέψουμε την φωνή του άλλου να φτάσει μέσα μας. «Σε ακούω» σημαίνει πασχίζω να καταλάβω τους λόγους και τα λόγια σου. Γνωρίζοντας τον δικό σου πόνο, γνωρίζω τον δικό μου. Γνωρίζοντας πως εσύ υπερασπίζεσαι την αγάπη, γεννιέται μέσα μου ξανά η αγάπη. Γνωρίζοντας εσένα, γνωρίζω εμένα.
Πριν δυο βδομάδες, ένα γεροντάκι, ο αδερφός Herbert, έκλεισε τα μάτια του σε ηλικία 101 ετών. Έφυγε από τον κόσμο ως Βενεδικτίνος μοναχός, αφού ταξίδεψε από την μητρική του θρησκεία στον χριστιανισμό. Όταν έμαθε ότι είχα έναν θείο ιερομόναχο που πέθανε στην Αφρική (ορθόδοξος ο θείος), έκλαψε σαν μωρό παιδί και θαύμασε την αγάπη που είχε για τα πονεμένα παιδιά της Αφρικής. Ετοιμαζόμουν να τον ξανασυναντήσω και να τον «πειράξω», μπας και άκουγα καμία ακόμα ιστορία από την παιδευμένη του αγάπη. Μπαίνοντας στο προαύλιο του κελιού με πρόλαβαν τα μαντάτα ότι εδώ δεν θα τον ξανασυνατούσα.
Στον νόμο της αγάπης, ο άλλος υπάρχει ως πρόσωπο. Πριν από τη θρησκεία, το φύλο και τις επιλογές του. Αν μένουμε στα ρούχα του είναι που δεν χωράει ακόμα ο νους μας, ότι η αλήθεια μου κρύβεται στα λόγια τα δικά του. Το φαντάζεστε; Την αλήθεια του γονιού την κουβαλάει ο λόγος του παιδιού. Την αλήθεια του Έλληνα, ο Τούρκος. Τολμάμε; Χωράει τόσος Πόνος να κατανοηθεί; Χωράει τόση Χαρά να βιωθεί;
Βγείτε για καφέ με όποιον θέλετε. Με προϋπόθεση μια. «Ήρθαμε για να σε ακούσω»!
Α. Λάππας
Οκτώβρης στο Turvey