“Οικογενειακές Επιχειρήσεις και Επαγγέλματα: Πώς να παραμείνει Δώρο και όχι Δράμα για παιδιά και κληρονόμους”

Η ημερίδα “Η συμβολή της οικογένειας στην σωστή επιλογή επαγγέλματος του έφηβου παιδιού. Οι επιλογές της εκπαίδευσης σήμερα” στο πανέμορφο Μέτσοβο, έφερε μαζί επιστήμονες από το χώρο της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικούς της ψυχικής υγείας, γονείς και μαθητές, προσφέροντας μια βραδιά κινητοποίησης και θετικού προβληματισμού, μια ενέργεια της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής και της Δημάρχου Μετσόβου, κας Maria-Christina Averoff.

Δεν είναι συχνά που ως γονείς και ως έφηβοι μπροστά στο κατώφλι της ενηλικίωσης, έχουμε το χρόνο και το πλαίσιο να αναστοχαστούμε τους λόγους που επιλέγουμε να ακολουθήσουμε μετά το Λύκειο κάποιες σπουδές. Ο μόχθος που καταβάλουμε συχνά μετατρέπεται σε έναν αγώνα για κάτι που δεν ήμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε με την καρδιά μας.

Από την άλλη σε μια κοινωνία σε κρίση, είναι υπέροχο να μπορεί η ελληνική οικογένεια να προσφέρει έναν χώρο φροντίδας και δυνατότητα εργασίας μέσα στα πλαίσια της οικογενειακής επιχείρησης. Αντέχουμε την διαφοροποίηση και αυτονόμηση ωστόσο του παιδιού μας ώστε αυτό ελεύθερα να ταξιδέψει, διαμορφώνοντας έναν ενήλικο επαγγελματία που θα καμαρώνουμε την ελευθερία και την υπευθυνότητά του, έστω και χωρίς να στεγάζεται αυτή η ενήλικη ζωή στον χώρο που αποτέλεσε το δικό μας επαγγελματικό όνειρο;

Πότε η φροντίδα γίνεται έλεγχος συναισθηματικός; Πότε η κούραση που νιώθουμε στην οικογενειακή εργασία είναι μήνυμα συναισθηματικής εξάντλησης στο ρόλο του «τριγωνοποιημένου» παιδιού, με αλλαγή του σκηνικού;

Αν ο καβγάς στην κρεβατοκάμαρα απαιτεί ένα μωρό να καλεί με το μεταμεσονύχτιο κλάμα την μητέρα του έξω από την συγκρουσιακή συνθήκη, αν ο καβγάς στο σαλόνι απαιτεί αφορμή την προκλητική συμπεριφορά του εφήβου παιδιού στο πεζοδρόμιο και το σχολείο, τότε ίσως και η επιλογή ενός επιστημονικού πεδίου να εγγυάται την συνέχιση της διαδικασίας με το ενήλικο παιδί σε ρόλο πλέον ενός υπεργονιού, που «νταντεύει» τα ανώριμα παιδιά – γονείς του, μέχρι τα βαθειά (αλλά ακόμα ανώριμά τους) γεράματα!

Η φιλοξενία της ομάδας της Δημάρχου θερμή, οι ερωταπαντήσεις στην αιχμή της σύγχρονης Γονεϊκότητας και η συζήτηση, όπως αντιστοιχεί με ανθρώπους με κοινούς καημούς, να φτάνει στα βαθειά μεσάνυχτα! Να συναντιώμαστε και να γευόμαστε τις τοπικές κοινότητες που συγκροτούν μια γωνιά συχνά αθέατη στην κοινωνία της μεγαλούπολης που ζούμε. Καλό αγώνα σε όλους όσους επιθυμούν τη νεότητα να φροντίζουν.

Αλέξης Λάππας

Institute