Καλοκαίρι 2026
Με ευγνωμοσύνη ολοκληρώθηκε ένα δημιουργικό καλοκαίρι. Πρόσωπα ανθρώπων και ιστορίες πλεγμένες σε ένα υφαντό σχέσεων, που έφτιαξαν κοινότητες στη θάλασσα και το βουνό, κατασκηνώσεις, τριήμερα αναστοχασμού. Νέοι που κοίταζαν ο ένας τον άλλον για ώρες χωρίς την διαμεσολάβηση κινητού. Ζευγάρια που λαχτάρησαν την επανεκκίνηση της σχέσης, έξω από την βεβαιότητα της διαφορετικότητας και των κουρασμένων «αλλά». Επαγγελματίες που τον πόνο της ψυχής τους, τον κάνανε ταξίδι συνοδοιπορίας.
Επιλέγουμε να μοιραστούμε κάποιες από αυτές τις συγκινητικές εμπειρίες, σαν μια πρόταση ελπίδας και συνύπαρξης ανθρώπων, κόντρα στην επιλογή της βίωσης της ατομικότητας ως ρήξη των σχέσεων, κόντρα στην μοναδικότητα των μοναχικών γκλάμορους star που ξεζουμίζονται από την απελπιστική λατρεία των μοναχικών followers τους. Κόντρα στο φαρισαϊκό μοιρολόι των social media που απαιτεί παιδοκτονίες, γυναικοκτονίες και άλλες μορφές θανάτου, για το θρίλερ της οθόνης μας κάθε βράδυ Παρασκευής.
Επιλέγουμε να μοιραστούμε κάποιες από αυτές τις συγκινητικές εμπειρίες, σαν μια πρόταση ελπίδας και συνύπαρξης ανθρώπων, κόντρα στην επιλογή μιας μαζοποιημένης, ανεύθυνης και ρατσιστικής ομαδικότητας, που με πρόσχημα την ανασφάλεια, καλλιεργεί την βία του πολέμου, μια μαζοποιημένης αίσθησης δικαίου και άδικου που χωράει μόνο τους ίδιους με εμάς, προϊόν μιας απο-ανθρωπισμένης μετα-καπιταλιστικής «ανθρωπότητας». Ίδια ρατσιστική απόγνωση εντός και εκτός Ελλάδας, εντός και εκτός εκκλησίας, εντός και εκτός κομματικών σχημάτων όλου του φάσματος, εντός και εκτός κοινοτήτων που θα προστάτευαν το διαφορετικό.
Αγαπώ σημαίνει κίνηση προς τα πάντα και τα πάντα ποτέ δεν θα είναι ό,τι ορίζω εγώ!
Αρχές Αυγούστου δόθηκε η δυνατότητα μιας κινητοποιητικής εισήγησης με θέμα «Εφηβεία και Σεξουαλικότητα» σε δύο εφηβικές κατασκηνώσεις. Με τον συντονισμό του κ. Παναγιώτη Διαμάντη αρχηγού της κατασκήνωσης και την παρουσία του π. Καλλίνικου Λημνιώτη, πνευματικού της κατασκήνωση, μιλήσαμε με τα αγόρια γυμνασίου και λυκείου της Ι. Μ. Βεροίας στις κατασκηνώσεις της Ι. Μ. Παναγίας Δοβράς. Το ίδιο βράδυ, η εφηβεία και η σεξουαλικότητα, «χτυπήθηκε» διαλεκτικά με κοινό τώρα κορίτσια γυμνασίου και λυκείου, στις κατασκηνώσεις του Συλλόγου Απόστολος Παύλος, στην Ελαφίνα, με τον συντονισμό της αρχηγού Μαρίας Περίσογλου. Λίγες μέρες αργότερα, στις ίδιες κατασκηνώσεις, με αρχηγό τον κ. Χαρίση Παπακώστα και πνευματικό τον π. Ιωάννη Περίσογλου, κουβεντιάσαμε με γονείς και παππούδες, νέες, νέους και μεγαλύτερους, το ζήτημα της Αγάπης στην σύγχρονη οικογένεια.
Η κυρία Γιώτα και ο κύριος Χρήστος μαζί με τις υπέροχες κόρες τους Ιωάννα και Ελένη, φρόντισαν την φιλοξενία των συμμετεχόντων στα Τριήμερα Αναστοχασμού. Και φέτος «τρέξαμε» δύο τριήμερα με βάση τον ξενώνα τους, «Μουσών Μέλαθρον» στην Ελαφίνα. Το πρώτο αφορούσε έγγαμα ζευγάρια και το δεύτερο, ειδικούς ψυχικής υγείας.
Τα τριήμερα, δομημένα σαν ψυχοθεραπευτικά retreats βασίζονται σε μια μαραθώνια εμπειρία ομαδικών συναντήσεων. Η απόσταση από τις αφορμές της πόλης, του σπιτιού και του γραφείου, η γαλήνη μιας φυσικής εμπειρίας συνύπαρξης με το δάσος της Ελαφίνας, τους ανθρώπους του χωριού, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, τα ρυάκια και την «λιμνούλα των ευχών» και τους ανθρώπους που συντονίζονται στην ομάδα, γεννάει το πλαίσιο του αναστοχασμού: εμπειρίες και πόνοι, αδιέξοδα και ασυνόδευτα συναισθήματα, βρίσκουν το δρόμο στην κοινή εμπειρία της ομάδας. Δάκρυα και γέλια, σε μια οικειότητα που φέρνει την φυσική αίσθηση του ανήκειν και επιτρέπει τι άλλο; Την χαρά!
Από το 2017 κορυφαία εμπειρία του καλοκαιριού είναι η συνάντηση με δεκάδες νέες και νέους στην Πανελλήνια Συνάντηση Ορθοδόξων Νέων. Και φέτος, με τη βοήθεια του Θεού, πραγματοποιήθηκε η 7η συνάντηση με θέμα «Δημιουργώντας Κοινότητες σε Εποχές Ναρκισσισμού». Οικοδεσπότης μας ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Χαλκίδας Χρυσόστομος που με αγάπη και διάκριση στέγασε στις κατασκηνώσεις της Ι. Μητρόπολης στις Ροβιές Ευβοίας 144 νέες και νέους και 13 ομιλήτριες και ομιλητές. Ο αγαπημένος και οικείος μας μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος στεγάζει θεσμικά την συνάντηση και έμπρακτα μέσα από το γραφείο νεότητας. Ο γέροντας Ελισαίος της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας και ο π. Γεώργιος Μίλκας από την ενορία Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου, με την έμπρακτη αγάπη τους για τους νέους στηρίζουν σταθερά την προσπάθεια όλα τα χρόνια και συμβάλλουν μαζί με τις διοργανώτριες Ι. Μητροπόλεις, στη δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης και συμμετοχής όλων των συνέδρων!
Τις εισηγήσεις φέτος ανέλαβαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Χαλκίδος Χρυσόστομος και Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, ο π. Βασίλειος Θερμός, η γερόντισσα Φιλοθέη, της Ι. Μ. Βρυουλων, ο κ. Μαρίνος Κυριακόπουλος, Καθηγητής Παιδοψυχιατικης, ο κ. Πέτρος Λέκκος, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ενηλίκων, ο π. Σπυρίδων Βασιλάκος, ο π. Βασίλειος Αργυριάδης, ο κ. Αθανάσιος Παπαθανασίου, Θεολόγος και Συγγραφέας, η κα Πένυ Παπακωνσταντίνου, Σύμβουλος Ψυψικης Υγείας και η κα Αναστασία Στεφανάκη, Ειδ. Παιδοψυχίατρος.
Από την πρώτη συνάντηση σε συνεργασία με την Ι. Μ. Καρπενησίου και μέχρι σήμερα, με μεγάλη ευγνωμοσύνη, οι Εν Πλω Εκδόσεις πίστεψαν και στήριξαν την Πανελλήνια συνάντηση Ορθοδόξων Νέων. Πίσω από αυτήν την πράξη είναι το γεγονός της κοινής νεανικής πορείας των προσώπων των εκδόσεων, στις κατασκηνώσεις και στην συνάντηση των νέων με την Πίστη στην σημερινή κοινωνία, τον Γιώργο Μπιλάλη, τον Αλέξανδρο Καραβάνη και τον Λάμπη Θεοδώρου που είναι παρόν στα τετραήμερα.
Ευγνωμοσύνη σε όσους εμπιστεύτηκαν το προχώρημά τους στον συντονισμό μας.
Ευγνωμοσύνη σε όσους εμπνεύστηκαν από αυτά που εμπνέουν και τον δικό μας καημό!
Καλή συνέχεια μέσα στα χρώματα του φθινοπώρου! Καλά συναπαντήματα στις αίθουσες των συνεδριών, στις αίθουσες των σχολείων, στις σχολές γονεϊκότητας και όπου αλλού στεγάσει ο φετινός χειμώνας την επιθυμία μας.
Νίκη και Αλέξης

