Ο Βασίλης Αργυριάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάζεται στον χώρο των Εκδόσεων βιβλίων από το 1998. Έχει επιμεληθεί και μεταφράσει δεκάδες βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, ενώ κυκλοφορούν και έξι δικά του (για μικρούς και μεγάλους). Είναι έγγαμος, έχει δύο παιδιά και ζει στην Αθήνα.
Ο π. Σπυρίδων Βασιλάκος είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής σχολής Αθηνών και του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής σχολής Αθηνών. Τον Ιανουάριο του 1995 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρ. Πειραιώς κ. Καλλίνικο και το Σεπτέμβριο του 1998 πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρ. Θηβών και Λεβαδείας και νυν Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο. Είναι εφημέριος του Ιερού Προσκυνηματικού ναού Ευαγγελιστού Λουκά Θηβών. Διακονεί ως υπεύθυνος του Εκκλησιαστικού Ραδιοφώνου της τοπικής Εκκλησίας.
Ο Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Γιάγκου γεννήθηκε το 1965 στην Κύπρο. Μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής και της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Είναι εφημέριος στον Ιερό Ναό Παναγίας Λαοδηγήτριας Θεσσαλονίκης όπου διακονεί το μυστήριο της πνευματικής πατρότητας με ιδιαίτερη πνευματική μέριμνα στους νέους. Επίσης είναι υπεύθυνος Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγ. Θεοδώρας της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
Η Ανδρονίκη Δράγου είναι Ιατρός και Υπαρξιακή – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια. Τον Αύγουστο του 2016 μαζί με τον σύζυγό της Αλέξη Λάππα, Παιδοψυχίατρο, ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας «ΠροςΌψη» για τη Θεραπεία και την Εκπαίδευση. Έχει εκπαιδευτεί στο Θεραπευτικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υπαρξιακής και Συστημικής κατεύθυνσης «Αντίστιξη», Αθήνα, με τον Δημήτρη και την Ελένη Καραγιάννη. Έχει υπηρετήσει στο Department of Psychiatry του Royal South Hants Hospital, Southampton της Μ. Βρετανίας, ως Ιατρός Επισκέπτης. Χαρακτηριστικές εμπειρίες από την περίοδο διαβίωσης στη Μεγάλη Βρετανία που διαμόρφωσαν την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση των Οικογενειών ήταν το Parenting Course του Family Caring Trust UK (Θεραπευτική Ομάδα για μητέρες παιδιών προσχολικής ηλικίας) και η συμμετοχή της σε τμήμα ενισχυτικής διδασκαλίας παιδιών στο St Joseph’s Catholic Primary School of Chalfont’s St Peters. Αποτελεί εξωτερικό συνεργάτη του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο (εθελοντικά). Έχει αναλάβει εισηγήσεις για την ευαισθητοποίηση των γυναικών σε θέματα σχέσεων και ψυχικής υγείας, ενώ έχει πραγματοποιήσει ομάδες γονέων, εκπαιδευτικών και εφήβων σε ποικίλα πλαίσια.
Ο π. Βασίλειος Θερμός γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1957 και σπούδασε Ιατρική και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων. Είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναπληρωτής καθηγητής Ποιμαντικής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευθεί ως “επισκέπτης επιστήμων” (Visiting Scholar) στο Πανεπιστήμιο Harvard, στο Boston University, στο Boston College, και στο Andover Newton. Επίσης εργάσθηκε επί τρίμηνο ως επισκέπτης ερευνητής (Visiting Research Scholar) στο Institute for Medical Humanities του Πανεπιστημίου του Τέξας. Βιβλία και άρθρα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ρουμανικά. Για το σύνολο του έργου του έχει εκπονηθεί μεταπτυχιακή εργασία(master thesis) στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Balamand στον Λίβανο. Βασικά του ενδιαφέροντα αποτελούν η ποιμαντική παρουσία της Εκκλησίας, η θρησκευτικότητα σε συνάρτηση με την προσωπικότητα, η ψυχολογία και ψυχοπαθολογία του θρησκευτικού βιώματος και της θρησκευτικής συμπεριφοράς, η ψυχολογία του κληρικού και του εκκλησιαστικού οργανισμού, η ψυχολογία της θρησκευτικής διαστάσεως του πολιτισμού, ο διάλογος ψυχαναλύσεως και θεολογίας, τα ζητήματα λειτουργικής κ.α. Ασχολείται με την επιμόρφωση κληρικών και άλλων στελεχών της Εκκλησίας (Ελλάδα, Αμερική, Φιλανδία), ενώ δίδαξε για 12 χρόνια και στην Θεολογική Ακαδημία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Έχει διεξαγάγει και δημοσιεύσει έρευνα για την ψυχοσωματική υγεία των κληρικών και των συζύγων τους. Υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.
Η κα Αστερούλα Θερμού γεννήθηκε στην Ιτέα της Φωκίδας. Σπούδασε συντήρηση και αντιγραφή έργων τέχνης, όμως ασχολήθηκε μόνο με την αγιογράφηση φορητών εικόνων. Έχει ασχοληθεί επίσης με την ζωγραφική, για την οποία έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια. Έχει συμμετάσχει σε δυο ομαδικές εκθέσεις στην Αμερική, κι έχει κατευοδώσει έργα της προς διάφορες πολιτείες της, καθώς επίσης προς Τουρκία και Αίγυπτο. Τα τελευταία 12 χρόνια ασχολείται με την μεταλλοτεχνία και δημιουργεί κοσμήματα και μικρά διακοσμητικά αντικειμενα, από ασήμι, χαλκό, μπρούτζο και τιτάνιο. Είναι παντρεμένη με τον πατέρα Βασίλειο Θερμό και έχουν δύο κόρες.
Ο Θεοφάνης Καραγιάννης γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στο τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου φοίτησε σε Μεταπτυχιακό επίπεδο στο Roehampton University of London, όπου εκπαιδεύτηκε ως Υπαρξιακός/Αναλυτικός Ψυχοθεραπευτής. Στο παρόν εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό τη συν-εποπτεία του D. Loewenthal και της Φ. Ίσσαρη με θέμα “On Becoming a man: Lived experience of psychotherapist sons of psychotherapist fathers”. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επεκτείνονται σε θέματα αναστοχαστικότητας, υπαρξιακής φιλοσοφίας και ψυχανάλυσης και στη θεραπευτική σχέση, όντας μέλος του Εργαστηρίου Ποιοτικής Έρευνας στην Ψυχολογία και στην Ψυχική Υγεία. Έχει παρουσιάσει σε διάφορα συνέδρια σχετικά με την ψυχοθεραπεία, όπως το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας, 5ο Διεθνές Συνέδριο Ορθόδοξων Ψυχοθεραπευτών και το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τέχνη και Ψυχιατρική. Τα τελευταία 7 έτη εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής και επόπτης ψυχοθεραπευτών στο γραφείο που διατηρεί στο Κέντρο της Αθήνας, ενώ συνεργάζεται κλινικά και ερευνητικά με το Ινστιτούτο Αντίστιξη. Παράλληλα, παραδίδει σεμινάρια σε εκπαιδευόμενους ψυχοθεραπευτές αλλά και στο Πανεπιστήμιο στα πλαίσια της ιδιότητας του ως υπ. Διδάκτορα.
Ο Αλέξης Λάππας ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως Ψυχίατρος Παιδιών, Εφήβων και Οικογενειών. Ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και απέκτησε Ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση στην Μεγάλη Βρετανία. Από το 2007 είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Ψυχίατρων. Η χρήση της θρησκείας στον ρατσισμό, η μετανάστευση και η κατανόηση του διαπολιτισμικού μοντέλου και η αύξηση της βίας από εφήβους αποτέλεσαν τομείς του κλινικού του έργου σε μια περίοδο έντονων αναδεύσεων στην Βρετανική κοινωνία. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το 2008 (Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο) και πήρε τον τίτλο της Ειδικότητας. Δραστηριοποιείται έντονα σε θέματα ευαισθητοποίησης του μαθητικού πληθυσμού και των εκπαιδευτικών μέσω αρθρογραφίας και των ΜΜΕ. Έχει προσκληθεί σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομιλίες και έχει συνδιοργανώσει διεπιστημονικές προσπάθειες στο χώρο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος σε όλη την επικράτεια. Συμμετέχει στα μετεκπαιδευτικά σεμινάρια του Ινστιτούτου Υπαρξιακής και Συστημικής Θεραπείας, Αντίστιξη. Είναι Εισηγητής στα πλαίσια προγραμμάτων «Δια Βίου Μάθησης» Δημοσίων Φορέων και Οργανισμών και μετεκπαιδευτικών προγραμμάτων. Είναι μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης της Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού «Ψυχής Δρόμοι» μιας προσπάθειας διαλόγου της θεολογίας και της θρησκευτικότητας με τις επιστήμες του ψυχισμού (ψυχιατρική, ψυχολογία, ψυχοθεραπείες). Έχει διατελέσει Επιστημονικός Συνεργάτης δομών μέριμνας και φροντίδας ανηλίκων της Βορείου Ελλάδος, Κέντρων και Φορέων Ειδικής Αγωγής, συμμετείχε στην προσπάθεια συνεργασίας των φορέων ως εκπρόσωπος στο ΚΕΣΑΘΕΑ και είναι από το 2010 ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο. Από το 2015 έχει διοριστεί μέλος της ΤΕΨΥΠΕ (Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων) Δυτικής Θεσσαλονίκης. Τον Αύγουστο του 2016 ίδρυσε το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας ΠροςΌψη.
Ο Ιωάννης Λάππας είναι θεολόγος, εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σπούδασε στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. και έκανε Μεταπτυχιακό στην Ιεραποστολική, στο Pontificia Università Urbaniana, στη Ρώμη, με υποτροφία ΙΚΥ. Ως φοιτητής, υπήρξε Συνεργάτης στο Εργαστήριο Χριστιανικής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. Έχει επιμεληθεί ιεραποστολικές εκδόσεις. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες θεολογικά συνέδρια σε Ελλάδα και Ιταλία. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια υπηρετεί σε σχολεία της νησιωτικής Ελλάδος, σε Αιγαίο και Ιόνιο. Εδώ και τρία χρόνια είναι Υποδιευθυντής στο Γενικό Λύκειο Αγρού της Κέρκυρας. Στο σχολικό πλαίσιο, πέραν των παιδαγωγικών υπευθυνοτήτων, σχεδιάζει, υλοποιεί, συμμετέχει σε ψυχοπαιδαγωγικά προγράμματα, εντός και εκτός Σχολείου, οργανώνει βιωματικά εργαστήρια για τους/τις μαθητές/μαθήτριες, συμμετέχει, παρακολουθεί, καταρτίζεται σε σεμινάρια και επιμορφώσεις ψυχοπαιδαγωγικού περιεχομένου. Από το 1996, είναι κατηχητής σε ενορίες, Μητροπόλεις, κατασκηνώσεις παιδιών και εφήβων. Ως φοιτητής συμμετείχε στη Χριστιανική Φοιτητική Ένωση Θεσσαλονίκης. Υπήρξε και είναι ακόμα, εκλεγμένο ενεργό Μέλος Διοικητικών Συμβουλίων πολλών Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων ανά την επικράτεια. Μιλάει Ιταλικά και Αγγλικά. Είναι 40 ετών και, με τη σύζυγό του Δήμητρα Πορφυρίδου, έχουν τέσσερα τέκνα.
Η Παναγιώτα Μάμα Αγαπίου είναι απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκπαιδευθεί στην παιδονευρολογία στο Γ.Ν.Π. Πεντέλης και στην Ψυχιατρική ενηλίκων στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Πειραιά στα πλαίσια της προαπαιτούμενης εκπαίδευσης της πρακτικής κλινικής άσκησης για την ειδικότητα της Παιδοψυχιατρικής. Ως παιδοψυχίατρος ειδικεύθηκε στην Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική του Γ.Ν.Π. «Η Αγία Σοφία». Εκπαιδεύθηκε στην Υπαρξιακή Συστημική Προσέγγιση στη θεραπεία Οικογένειας στο Κέντρο «Αντιστιξη». Προ του επαναπατρισμού της στην Κύπρο (Οκτώβριος 2010) εργάστηκε στο Κέντρο ημέρας «Ωρίωνας» της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. στο Χαλάνδρι ως παιδοψυχίατρος. Επίσης ως παιδοψυχίατρος εργάστηκε στο στην μονάδα εφήβων του Πανεπιστημίου Αθηνών του Αιγηνητείου Νοσοκομείου και στο Ανοικτό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Οικογένειας και Παιδιού. Τέλος υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Γ.Ν.Π. «Η Αγία Σοφία» στις μονάδες Αυτισμού και Ψυχοθεραπείας. Μετά την επιστροφή της στην Κύπρο εργάζεται, από την αρχή της ίδρυσής του, στο Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Εφήβων του Μακαρίου Νοσοκομείου και στα εξωτερικά ιατρεία της επαρχίας Λευκωσίας και της επαρχίας Λάρνακας. Συντονίζει σεμινάρια με θέμα την πρόληψη και την προστασία στις σχέσεις γονιών παιδιών τόσο σε επίπεδο ορθόδοξων ενοριών στην επαρχία Λευκωσίας, όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης νοσηλευτών στις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου. Συμμετέχει σε Σχολές Γονέων ανά το παγκύπριο. Τέλος έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια με εργασίες.
Ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (Λίβυος) γεννήθηκε το 1975 στο Ηράκλειο Κρήτης. Φοίτησε στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης και μετέπειτα στην Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Έχει συγγράψει τα βιβλία: «Ο Κινέζος, ο Θεός κι η μοναξιά», «Όλα είναι δρόμος», «Κάθε τέλος μία αρχή», «Η ενοχή της Χαράς», «Ένας Θεός που έπαιζε κρυφτό», ενώ κείμενά του έχουν εκδοθεί στους συλλοφικούς τόμους: «Τα λόγια σου σαν μέλι», « Ο πειρασμός του λαϊκισμού και οι περιπέτειες του λόγου» και «Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα». Επίσης κείμενα, άρθρα και ομιλίες του υπάρχουν στο διαδίκτυο καθώς δε και στο προσωπικό του blog «π.λίβυος». Σήμερα ζει στην νότια Κρήτη, στο χωριό Πύργος Μονοφατσίου, και είναι εφημέριος στην Ενορία Αγ. Ειρήνης Πύργου. Είναι έγγαμος και έχει τρία παιδιά
Designed By: Κώστας Λόλας
Contact: costasdroid (at) gmail (dot) com