Ουτοπία και Πεσιμισμός

Η εμπειρία της ουτοπίας και του πεσιμισμού μοιάζει να είναι το ίδιο ψεύτικη και αυτοδικαιωτική όταν στον παρονομαστή βάλουμε το δυνάμει της Ζωής μας.

Όταν ο αγώνας του ανθρώπου για νοηματόδητηση της Ζωής του, ταυτιστεί με τον αγώνα για μια ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ απόλυτης ικανοποίησης των προσδοκιών του και των προσδοκιών των σημαντικών του άλλων, λιώνοντας την επιθυμία του στο φόβο του λάθους, καραδοκεί στο τέλος της υπερπροσπάθειάς του η αίσθηση της ΥΠΟΤΙΜΗΣΗΣ των πάντων.

Η ΕΛΠΙΔΑ του ανθρώπου που νοιώθει τον εαυτό του «άχρηστο» και τις προσπάθειές του «άκαρπες» μέσα στο τέλμα, είναι να αναλάβει την ευθύνη, πως αυτό το βίωμα της αίσθησης απαξίωσης, είναι παραπροϊόν της δικής του ματιάς στα πράγματα, πως η θανατίλα που νοιώθει ότι αποπνέουν τα πράγματα δεν αφορά το θάνατο που ελλοχεύει στο τέλος ενός βιολογικού κύκλου, αλλά αυτός ο θάνατος που παρατηρεί να ξεπροβάλλει, είναι η δική του απογοήτευση, πίσω από μια ακόμα ουτοπία που καταρρέει.

Πρόσφατα ένας 16χρονος έφηβος, μετά από χρόνια θεραπευτικών διεργασιών σε δωμάτια διαφορετικών θεραπευτών και αμέτρητα χιλιόμετρα αγώνα, διεκδικεί να ωριμάσει σηκώνοντας το φορτίο της Ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, αποτύπωσε σε μια ζωγραφιά στη συνεδρία το «μπέρδεμα» που γεννάει η προσπάθεια κατανόησης της επιθυμίας για τελειότητα και έλεγχο από τη μια, και τη θανατίλα των ενοχικών σκέψεων της διαταραχής του από την άλλη:
«Είναι σαν ένας επεξεργαστής. Το φόντο είναι σκοτεινό. Από τον επεξεργαστή βγαίνουν τα καλώδια μαζί και τακτοποιημένα. Και είναι που σε κάποια πλευρά βγαίνουν χωρίς τάξη» (στη ζωγραφιά δεξιά κάτω). Στην ερώτησή μου τι είναι το καλώδιο που ξεχωρίζει πάνω από τα άτακτα καλώδια, μου απάντησε:
«Ο τύπος που μας έφτιαξε σπάει πλάκα με εμάς. Άφησε ένα USB σαν πέος για να μας κάνει τη ζωή κόλαση. Αλλά αν τα USB χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση, τότε είμαστε «ΟΝΤΑ UNPLUGGED» (αποσυνδεδεμένα) που ψάχνουμε να συνδεθούμε. Τότε το ελεύθερο USB είναι η ελπίδα μας για τον άλλον».

Απόσπασμα αναφοράς στην εισήγησή μου «Το τίμημα της Ελευθερίας», από το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Πίστη, Ύπαρξη και Σχέση» στην Ξάνθη 26-28 Ιουλίου 2019.

Institute