Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Είναι στοιχείο της μεταμοντέρνας εποχής να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην ένταση της ψυχικής εμπειρίας και όχι τόσο στην αλλοίωση και τις συνέπειες που κουβαλάει αυτή η εμπειρία για την συνολικότερη φροντίδα του εαυτού. Αντίστοιχα προτείνεται στον νέο άνθρωπο η επιλογή της συμπεριφοράς που θα εντυπωσιάσει και θα αποκομίσει έστω και πρόσκαιρα “likes” σε σχέση με τη συμπεριφορά που θα κτίσει μονιμότερες σχέσεις. Η πραγματικότητα που ζούμε έχει ατελείωτη ομορφιά και περιέχει ατελείωτες πληροφορίες. Η ταχύτητα ωστόσο με την οποία εξελίσσεται η μεταμοντέρνα κοινωνική και τεχνολογική μας πραγματικότητα, συχνά δεν επιτρέπει να την αφομοιώσουμε και να την οικειοποιηθούμε. Ειδικά όταν η εξέλιξη συναντά παραδοσιακότερα αξιακά συστήματα (το τι πιστεύουμε για την Ζωή, την Ύπαρξη, τον Άνθρωπο, τη σχέση μας με το Θεό και την κοσμοαντίληψή μας) συχνά προσλαμβάνεται ως σύγκρουση. Η συνθήκη αυτή ωστόσο προσδίδει μοναδικά στον κάθε νέο άνθρωπο τη δυνατότητα να επεξεργαστεί την αλήθεια της ελευθερίας και του αξιακού του συστήματος, όχι απέναντι στον άλλον, αλλά σε σχέση με τον άλλον.

Το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας ΠροςΌψη, με την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου και την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διοργανώνει το «2ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Επιμορφωτικό Συνέδριο Νέων με θέμα Πίστη, Ύπαρξη και Σχέση», που θα πραγματοποιηθεί στις 26-28 Ιουλίου 2019, στο ξενοδοχείο «Z Palace» στην Ξάνθη.

Το συνέδριο απευθύνεται σε νεαρά ενήλικα πρόσωπα (18-30 ετών) με ενδιαφέρον στο διάλογο της θεολογίας και της θρησκευτικότητας με τις επιστήμες του ψυχισμού (ψυχιατρική, ψυχολογία, ψυχοθεραπείες). Από την εμπειρία μας στο 1ο συνέδριο οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως Φοιτητές προ- και μεταπτυχιακοί και πρόσωπα που είχαν πρόσφατα ενταχθεί στο στάδιο της Επαγγελματικής τους δημιουργίας. Παράλληλα φέτος, δίνεται η δυνατότητα για συμμετοχή στο συνέδριο σε επαγγελματίες ενήλικες (ανεξαρτήτου ηλικίας) με αντίστοιχα επιστημονικά πεδία (επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεία, Εκπαιδευτικούς, Θεολόγους με ενασχόληση με τη νεότητα). Αυτή η 2η ομάδα διαθέτει περιορισμένες θέσεις, ώστε η αναλογία των συμμετεχόντων να παραμείνει με κύρια συμμετοχή των νέων.

Η εμπειρία μας από την καθημερινή μας τριβή στο χώρο της κλινικής πράξης καθώς και η εμπειρία που αποκομίζουμε ως ειδικοί της ψυχικής υγείας σε σχέση με ειδικούς του χώρου μας και άλλων επιστημονικών πεδίων στα συνέδρια και τα βιωματικά εργαστήρια, είναι πως οι κινητοποιημένοι πλέον άνθρωποι με αγάπη για τον άνθρωπο και τρυφερότητα για τον πόνο του, δοκιμάζουν τη συνάντηση και εμπνέονται από τη δημιουργία σχέσεων. Ο φόβος και η αποφυγή του άλλου, δημιουργεί κλειστά συστήματα που ανατροφοδοτούν συνθήκες απομόνωσης, φανατισμού και μοναξιάς τέτοιας, που ο άλλος φαντάζει στα μάτια μας όχι γέφυρα συνεργασίας, μετάνοιας και ωρίμανσης, αλλά απειλής και υπαρξιακής «κόλασης».

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν με εισηγήσεις τους, επιστήμονες από το χώρο της ψυχικής υγείας, θεολόγοι και κληρικοί και η θεματολογία καλύπτει περιοχές όπως: η Διαπραγμάτευση της Ελευθερίας του Προσώπου, Η Σχέση με τον εαυτό- τους άλλους και την Πίστη, η Διαμόρφωση Σχέσεων και Κοινότητας, Ενηλικίωση και Ταυτότητα, η κρίση της Ύπαρξης και η εμπειρία των Επιστημών του Ψυχισμού.

Στο σύνδεσμο www.inprosopsi.gr/neoi2019 υπάρχει πρόσβαση στο πρόγραμμα, την αφίσα και τις αιτήσεις εγγραφών για το συνέδριο.

Με τιμή

Αλέξιος Λάππας, MRCPsych, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων
Πρόεδρος Συνεδρίου