Ολοκλήρωση Εργασιών Συνεδρίου

Την Κυριακή 28 Ιουλίου 2019, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, οι εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Επιμορφωτικού Συνεδρίου Νέων με θέμα: «Πίστη, Ύπαρξη και Σχέση». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο «Z PALACE» στην πόλη της Ξάνθης, από τις 26 έως τις 28 Ιουλίου 2019, με τη διοργάνωση του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας «ΠροςΌψη» και υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Οι αποδέκτες του Συνεδρίου ήταν νέοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με ενδιαφέρον στο διάλογο της θεολογίας και της θρησκευτικότητας με τις επιστήμες του Ψυχισμού (Ψυχιατρική, Ψυχολογία, ψυχοθεραπείες κ.α.). Παράλληλα δόθηκε η δυνατότητα να συμμετέχουν στο συνέδριο και ενήλικες με αντίστοιχα επιστημονικά πεδία και ενδιαφέροντα (επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας, Εκπαιδευτικοί, Θεολόγοι και Κληρικοί με ενασχόληση με τη νεότητα).

Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονας με πατρική μέριμνα ευλόγησε τις εργασίες του συνεδρίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος. Από πλευράς πολιτειακών αρχών χαιρέτησε η αντιδήμαρχος κα Δέσποινα Παρτσαλίδου, ενώ εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης ο αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Γεωργίου.

Στη διάρκεια του συνεδρίου δόθηκε η δυνατότητα μέσα από τις διαλέξεις στην ολομέλεια να καταδειχθεί η σημασία που έχει για την ωρίμανση του ανθρώπινου προσώπου ο διάλογος για τα υπαρξιακά ζητήματα των νέων και των μετεφήβων. Οι επιστήμες του Ψυχισμού και η εμπειρία που αποκομίζουν από την κλινική τους εργασία οι επιστήμονες, έρχονται να ενισχύσουν το σύγχρονο νέο με τα εργαλεία της αυτογνωσίας και της κατανόησης των σύνθετων ζητημάτων που προκύπτουν από τη συνάντηση των παραδοσιακότερων αξιών με την μεταμοντέρνα εποχή. Η παρουσία Θεολόγων με εκτενή εμπειρία στη συνεργασία με τους νέους (κληρικοί και λαϊκοί), ανέδειξαν τα ζητήματα που προκύπτουν στις σύγχρονες ενορίες, την πρόταση μαρτυρικής συνοδοιπορίας του σύγχρονου κλήρου με τον άνθρωπο και την ανάδειξη της ομορφιάς των σχέσεων μέσα από το έργο των πατέρων και το βίωμα της εκκλησίας. Οι συζητήσεις που ακολουθούσαν καθώς και οι ομάδες εργασίας, επέτρεψαν τον εκτενέστερο και συστηματικότερο προβληματισμό.

Σταχυολογώντας από τις ημέρες του συνεδρίου, μπορούμε να κάνουμε μια αναφορά σε κάποιες από τις πολλές και ενδιαφέρουσες σκέψεις που μοιράστηκαν μαζί μας οι εισηγητές.

Από την εισήγηση του π. Βασίλειου Θερμού με τίτλο : «Πίστη, Σχέσεις, Φύλο: Συνδυάζονται και τα τρία;» Ο ρόλος προσδιορίζεται ως προς την συμπεριφορά, ενώ η ταυτότητα ως προς την βαθύτερη δομή του ανθρώπου ο οποίος λειτουργεί κάτω από την συνύπαρξη πολλαπλών ταυτοτήτων. Εστιάζοντας στα τρία είδη ταυτοτήτων- φύλο, σχέση και πίστη, την ταυτόχρονη λειτουργία τους και το γεγονός ότι κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες κατά τις οποίες δεν μπορούν να συνδυαστούν, τελικά θυσιάζεται η πιο ευάλωτη.

Από την εισήγηση του πρωτοσύγκελου π. Σωφρόνιου Γκουτζίνη με τίτλο: «Στους Δικούς μας λέμε Ναι! Κενά στην Ποιμαντική της Νεότητας» και με τον ρυθμό του τραγουδιού του Λουκιανού Κελαηδόνη, δηλώνουμε ότι στους δικούς μας λέμε «Ναι» για να τους αναδείξουμε, μιλώντας άφοβα για τα παθολογικά κομμάτια της εκκλησίας μας, τα οποία μέσα από μια ασυνείδητη διαδικασία μένουν κενά καθώς δομείται το οικοδόμημα της

Από την εισήγηση του ψυχιάτρου κ. Ιάκωβου Μαρτίδη με τίτλο : «Υπάρχει Ζωή χωρίς Σχέσεις; Η εμπειρία από το χώρο της Ψυχοθεραπείας», οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητας του ανθρώπου και μέσα από τις διεργασίες των σχέσεων, δημιουργείται η έννοια του προσώπου. Εξερχόμενος από το κρησφύγετο μου, εμφανίζοντας τον εαυτό μου στον κόσμο, συναντώ τον άλλον ως πρόσωπο και συμμετέχω στο καθημερινό γίγνεσθαι.

Από την εισήγηση του καθηγητή κ. Χρυσόστομου Σταμούλη με τίτλο : «Αγαπητικός Έρως», η αγάπη δεν μπορεί να χωριστεί από την αλήθεια. Η αγάπη είναι αληθινή όταν έχει την εκρηκτικότητα του έρωτα και για να αληθεύει ο έρωτας απαιτείται το υπαρξιακό έργο της αγάπης. Τον έρωτα τον αντιλαμβανόμαστε ως «αυτό που λαλεί μέσα μας».

Από την εισήγηση του π. Θεοδόσιου Μαρτζούχου με τίτλο : «Δυσκολίες και προβλήματα ένταξης και συσσωμάτωσης των νέων στις (…υπάρχουσες;) ενοριακές κοινότητες», στην συναίσθηση της ανθρώπινης ανεπάρκειας υπάρχει επιθυμία για στροφή προς το Θεό  βιώνοντας ένα ζωντανό μυστήριο, ορατό από Αυτόν. Ωριμάζοντάς, με την αντίληψη ότι η ζωή μας εξαρτιόταν από τους γονείς μας,  έχουμε την ευθύνη να καταγράψουμε την παράδοση που μας κληροδότησαν, όχι ως θυματοποίηση της στάχτης, αλλά ως μια εγγύηση για το μέλλον. Η παράδοση νοηματοδοτείται ως ένας τρόπος θέασης του παρελθόντος, ρίχνοντας φως στην αλήθεια η οποία οδηγεί στην αγάπη.

Από την εισήγηση του π. Μιλτιάδη Ζέρβα με τίτλο : «Ενορία, ο τόπος συνάντησης του άλλου», ο θεός, ως Θεός της διαφορετικότητας δημιουργεί το διαφορετικό για να το αγαπήσει, αφού δεν είναι η αγάπη του μια κλειστή πραγματικότητα. Ο άνθρωπος όταν μείνει στο φόβο για το άλλο το διαφορετικό, καταλήγει σε μια αυτάρκεια που δε χρειάζεται ούτε τον άλλον με τον εχθρό. Ο έρωτας μας προσκαλεί σε μια ένωση με τον άλλον χωρίς απαίτηση, ως μια απροϋπόθετη παράδοση σαυτόν. Σε μια ερωτική ενορία του σήμερα το διαφορετικό αποτελεί τη βάση για να δομήσουμε σχέσεις προσώπων που ξέρουν να συνδέονται έξω από όρους επικράτησης. Η εκκλησία ορίζεται ως «ο Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας».

Από την εισήγηση της κα Αναστασίας Μωραϊτάκη με τίτλο: «Η δυσκολία και η ομορφιά της Αυτονόμησης στην Παραδοσιακή οικογένεια»Η δυνατότητα να χαρεί ένας νέος άνθρωπος τους γονείς του είναι προϋπόθεση μιας υγιούς αυτονόμησης. Μια προϋπόθεση που έχει τις δυσκολίες της. Όταν βλέπουμε τον άλλον από την άποψη του ανθρώπου και όχι του ρόλου του, τότε έχουμε τη δυνατότητα να τον αναγνωρίσουμε ως μοναδικό και αξιόλογο πρόσωπο. Στο ζευγάρι «καθένας σέβεται την ατομική ζωή του άλλου, χαίρονται ό,τι απολαυστικό υπάρχει στον άλλον και προσπαθούν να αλλάξουν τις λιγότερο ευχάριστες πλευρές της ζωής».

Από την εισήγηση της κα Φωτεινής Τσουκνίδας με τίτλο: «Απηλιώτης ή Ζέφυρος, άνεμος ή συμπόρευση; H ευχαριστιακή δέσμευση της υπεράσπισης της συνύπαρξης, ανοικτός ορίζοντας του Νέου Ζευγαριού» ακούσαμε πως το νέο ζευγάρι βγάζει επιθυμία μέσα από τη συντροφικότητα σε μια ελεύθερη σχέση, λέγοντας ΟΧΙ στους σύγχρονους Λωτοφάγους, στο βόλεμα, στην εφήμερη ευχαρίστηση. Η διεκδίκηση της κοντινότητας, ο αέρας της δέσμευσης, η υπαρξιακή συντροφική διαδρομή, δίνουν νόημα στη σχέση του μεταμοντέρνου ζευγαριού

Από την εισήγηση της κα Ανδρονίκης Δράγου με τίτλο: «Η αξιοποίηση της δυναμικής του παιδικού ρόλου στην δόμηση της προσωπικής ταυτότητας, οδεύοντας προς την ενηλικίωση». Ανάμεσα στην φαντασία και την πραγματικότητα, την αίσθηση της παντοδυναμίας και τα όρια του εαυτού, το μέσα και το έξω, στη συνάντηση του εγώ με τους άλλους, είναι που δομείται η ταυτότητα.  Το ποιος είμαι, από πού έρχομαι, πως έφτασα μέχρι εδώ, που βρίσκομαι, πως το βιώνω, που θέλω να πάω και πως το θέλω, είναι ερωτήματα που εγείρονται και οι απαντήσεις που θα έχουμε διαρκώς να δίνουμε χρησιμοποιούνται ως δείκτες αυτογνωσίας στην πορεία της ενηλικίωσης.

Από την εισήγηση του κ. Αλέξη Λάππα με τίτλο: «Το τίμημα της Ελευθερίας». Ο φόβος για τη ζωή δεσμεύεται από την απουσία του φροντιστικού και αγαπητικού βλέμματος προς το παιδί, που συνδέει ανελεύθερα την ακινησία με την επιβίωση και την διατήρηση μιας από τα έξω προς τα μέσα ανάγκης ασφάλειας στην επιθυμία της μη-αλλαγής. Η επιθυμία ξεπροβάλλει κάθε φορά που γεννιέται στην αίσθηση ύπαρξης ρωγμής από την δημιουργικότητα, τον έρωτα, την ασήκωτη θλίψη, την αδύνατο να χωρέσει μέσα μας στεναχώρια. Η έμπνευση από τη ζωή που κερνάει ελευθερία διαμορφώνει την επιθυμία. Το τίμημα της ελευθερίας είναι το κλείσιμο του πένθους.

Εκτός από τους συνέδρους που συμμετείχαν ιδιωτικά, επίσημους εκπροσώπους απέστειλαν οι Ιερές Μητροπόλεις Γλυφάδας, Λάρισας, Σερρών και Νιγρίτης, Κομοτηνής, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, καθώς και εκπρόσωποι Ιερών Ναών από τις μητροπόλεις

Θεσσαλονίκης και Νεαπόλεως- Σταυρουπόλεως.

Βαθιά ευγνωμοσύνη οφείλουμε στις εκδόσεις «Εν Πλω» που υπήρξαν και φέτος Χορηγοί Επικοινωνίας και ευχαριστούμε τα πρόσωπα και τους φορείς που ενίσχυσαν με ποικίλους τρόπους τη διοργάνωση ως Χορηγοί:

  • Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης

  • Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου Ευόσμου

  • Ιερά Μητρόπολη Σύρου

  • Τον Σίμο Παράσχο και την εταιρεία υδραυλικών/ ειδών υγιεινής Regina

  • Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης

  • Ιεραποστολικός Σύνδεσμος «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός»

  • Οινοποιείο «Κεχρής»

Για τη διοργάνωση

Αλέξιος Λάππας

Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων

Πρόεδρος Συνεδρίου