Η εμπειρία της Συγχώρησης

Με την ευχή του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεου, ξεκίνησαν οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων.

Η κα Πέλη Γαλίτη, Ψυχοπαιδαγωγός, στην εναρκτήρια ομιλία της Σχολής, με λόγο μεστό, γεμάτο εικόνες, παραδείγματα και ιστορίες, παρουσίασε σε γονείς, ιερείς και εκπαιδευτικούς το πρόγραμμα εκπαίδευσης στη συγχώρηση που εφαρμόζεται με συγκινητικά αποτελέσματα τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα, με πολύ καλή ανταπόκριση από εκπαιδευτικούς και μαθητές.

«Δεν εστιάζουμε στη συμπεριφορά αλλά στο θυμό, αφού ο άλυτος θυμός οδηγεί στον εκφοβισμό. Οργή και τραυματική εμπειρία μπορούν να θεραπευτούν. Η συγχώρηση προσφέρει ψυχική ανθεκτικότητα, αναδεικνύει το ανθρώπινο πρόσωπο, την ομορφιά, την έμφυτη αξία του, την υπέρβασή του».

«Συγχώρηση είναι να πλατύνω τον χώρο της καρδιάς μου». Μιλάμε πλέον για τη συμπόνια. Μιλάμε για κοινωνικο-συναισθηματική ευφυΐα, καθώς χωρίς αυτήν η διανοητική ευφυΐα δημιουργεί ανθρώπους που δεν μπορούν να σχετιστούν. Η ηθική ευφυΐα και η ευφυΐα της αντιξοότητας συμπληρώνουν μια πληρέστερη οντολογική πραγματικότητα για τα παιδιά που φροντίζουμε.

«Θέλουμε παιδιά με δυνατό μυαλό και συμπονετική καρδιά, αναπτύσσοντας συναισθηματικές δεξιότητες χωρίς να σκληραίνουν αλλά και χωρίς να διαλύονται καθώς μεγαλώνουν». Τα βιωματικά εργαστήρια είναι απαραίτητα, καθώς το παράδειγμα διαμορφώνει τις δυνατότητες των παιδιών μας.

«Υπάρχει ελπίδα», είναι το σημαντικό μήνυμα όπως τόνισε για τα παιδιά μας που μεγαλώνουν σε μια εποχή παρακμής, καθώς στη διαφάνεια προβάλλονταν εικόνες από τις αλλεπάλληλες κρίσεις (φυσικές καταστροφές, καραντίνα κορονοϊού, βία στις ειδήσεις και αναβίωση μεγάλων πολέμων) που συνθέτουν το σημερινό περιβάλλον.

Ο θυμός που δεν θεραπεύεται αλλά απωθείται, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Πολλές φορές τα παιδιά που μαθαίνουν να συγχωρούν είναι τα πρώτα πρόσωπα που σπάζουν τον κύκλο της οργής μέσα σε μια οικογένεια, με τους γονείς να καταλαβαίνουν αργότερα πως μέσα στον ανεπεξέργαστο θυμό τους τραυμάτισαν τα παιδιά τους.

Αλέξιος Λάππας

Institute