Προκλήσεις και Δυσκολίες στην Εκπαιδευτική Διαδικασία: η Συνάντηση και η Συνεργασία με τους Ειδικούς Ψυχικής Υγείας

Με την Αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας «Προς´Οψη», ολοκληρώθηκε νωρίτερα η Ημερίδα «Προκλήσεις και Δυσκολίες στην Εκπαιδευτική Διαδικασία: η Συνάντηση και η Συνεργασία με τους Ειδικούς Ψυχικής Υγείας» στο Αμφιθέατρο του NOESIS.

Την ημερίδα παρακολούθησαν οι Σύμβουλοι και Διευθυντές Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το προσωπικό των δύο ΚΕΔΔΥ Θεσσαλονίκης.

Μετά τους χαιρετισμούς του κ. Ανανιάδη Παναγιώτη, Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, της κυρίας Συριάνη, Αναπληρώτριας Προϊσταμένης της Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης και αργότερα του κ. Νικόλαου Ακριτίδη, Προϊστάμενου Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 3 επιστημονικές τράπεζες.


Η διατομεακή συνεργασία και παρουσία συναδέλφων παιδοψυχιάτρων και η διεπιστημονικότητα των εισηγητών, προσπαθούν να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν το κοινό όραμα, πέρα και πάνω από δυσκολίες. Η προκλητική συμπεριφορά (κ. Λάππας), ζητήματα παιδικής ηλικίας (κα Αθανασοπούλου – Ιατροπαιδαγωγική υπηρεσία ΓΝΘ Παπανικολάου), ζητήματα εφηβείας (κα Σιαμούλη- Μονάδα Εφήβων ΑΧΕΠΑ), η ψηφιακή πραγματικότητα (κ. Νταφούλης- Παιδοψυχιατρικό Τμήμα ΓΝΘ Ιπποκρατείου), η συναισθηματική αναγνώριση μαθητών και εκπαιδευτικών (κα Κόντζογλου- Ελληνικό Παιδικό Χωριό και Ινστιτούτο ΠροςΌψη), η Σχολική Βία (κα Δράγου- Ελληνικό Παιδικό Χωριό και Ινστιτούτο ΠροςΌψη) και τέλος η επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών (κα Φελέκη- Βορειοελλαδική Ψυχαναλυτική Εταιρεία) αποτέλεσαν τα θέματα που καλύφθηκαν με ζωντανό και βιωματικό τρόπο.


Με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης, ετοιμαζόμαστε να αναλάβουμε τη διοργάνωση πλέον αντίστοιχης ημερίδας προς το σύνολο των Διευθυντών των σχολείων Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης τυπικής και ειδικής αγωγής. Αμφισβητώντας την παθητική αποδοχή του σοφίσματος «ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη», συμμετέχουμε στην πρόκληση συνολικότερης κινητοποίησης. Τα όρια είναι εκεί για να αναγνωρίσουμε την ανάγκη εξέλιξής μας και τα εμπόδια αρνούμαστε να ορίσουν την πορεία που ονειρευόμαστε για την εκπαίδευση των παιδιών μας. Καλή συνέχεια σε όλους και ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλους τους συνεργάτες και συναδέλφους που αφιλοκερδώς συμπορεύονται σε τέτοιες συλλογικότητες!

Institute