ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Ώρα έναρξης 7μμ. Ώρα Λήξης 8.30μμ.

Αίθουσα Λυρικού Μικρού Πλανήτη, Βασιλίσσης Όλγας 285, Τ 2310 407433, Θεσσαλονίκη

Αλφαβητική Σειρά

Λίλιαν (Ευαγγελινή) Αθανασοπούλου

H Αθανασοπούλου Ευαγγελινή, Παιδοψυχίατρος, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ. Είναι επιστημονικά Υπεύθυνη του Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου Γ.Ν. ‘Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ’. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης και εν συνεχεία πήρε τον τίτλο της Παιδοψυχιατρικής ειδικότητας, την οποία ασκεί από το 1994. Από το 2001 υπηρετεί στο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Γ.Ν. ‘Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ’, αρχικά σαν υπεύθυνη στο Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας ενώ τα τελευταία έντεκα χρόνια σαν υπεύθυνη στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο. Συνεχίζει να συμμετέχει σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια κ.λ.π. τόσο σαν εκπαιδευόμενη όσο και σαν εκπαιδεύτρια (μεταπτυχιακό εξαρτήσεων, ψυχιατρικής νοσηλευτικής ειδικότητας κ.α.). Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα της κακοποίησης, της βίας και της νεανικής παραβατικότητας ,της χρήσης ουσιών στην εφηβεία. Τόσο η καθημερινή κλινική της εργασία, όσο και η συμμετοχή της σαν πραγματογνώμονας σε σχετικές περιπτώσεις διατηρούν ζωντανό αυτό το ενδιαφέρον με την έννοια της πρόληψης αλλά και της παρέμβασης σε νεανικούς πληθυσμούς και στο περιβάλλον τους. Είναι παντρεμένη και έχει δύο γιούς.

Ανδρονίκη Δράγου

Η Ανδρονίκη Δράγου είναι Ιατρός και έχει εκπαιδευτεί στην Υπαρξιακή και Συστημική Ψυχοθεραπεία, στο Θεραπευτικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υπαρξιακής και Συστημικής κατεύθυνσης, Αντίστιξη, Αθήνα, με τον Δημήτρη και την Ελένη Καραγιάννη. Μετά την ολοκλήρωση των ιατρικών της σπουδών, εντάχθηκε στο προσωπικό του Department of Psychiatry του Royal South Hants Hospital, Southampton της Αγγλίας, ως Ιατρός Επισκέπτης με διευθυντή τον Dr David Dayson . Παρακολούθησε σεμινάρια εξειδικευμένα στην ψυχοπαθολογία ενηλίκων, συμμετείχε σε ερευνητικά πρωτόκολλα και παρακολούθησε το Balint Group με την Deborah Hutchinson. Χαρακτηριστικές εμπειρίες από την περίοδο διαβίωσης στη Μεγάλη Βρετανία που διαμόρφωσαν την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση των Οικογενειών ήταν το Parenting Course του Family Caring Trust UK (Θεραπευτική Ομάδα για μητέρες παιδιών προσχολικής ηλικίας) και η εθελοντική της εργασία σε τμήμα ενισχυτικής διδασκαλίας παιδιών στο St Joseph’s Catholic Primary School of Chalfont’s St Peters. Συνεργάζεται σε εθελοντική βάση με το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο και έχει αναλάβει εισηγήσεις για την ευαισθητοποίηση των γυναικών σε θέματα σχέσεων και ψυχικής υγείας, ενώ έχει πραγματοποιήσει ομάδες εφήβων στα πλαίσια κατασκηνώσεων.

Ελίνα Κόντζογλου

Η Ελίνα Κόντζογλου είναι Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια. Ολοκλήρωσε τις πτυχιακές της σπουδές στο τμήμα ψυχολογίας του Α.Π.Θ.(2004) και έπειτα απέκτησε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα (ΜSc) από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με αντικείμενο « Δυσλεξία, πολυγλωσσικό περιβάλλον και χρήση νέας τεχνολογίας στην Αντιμετώπισή της»(2007). Είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Ολοκλήρωσε την τριετή εκπαίδευσή της στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στην Ελληνική Εταιρεία Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (2016). Υπήρξε επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής «Α. ΦΩΚΑΣ» του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (2006-2007). Από το 2006 εργάζεται ψυχοθεραπευτικά με παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Από το 2007 εργάζεται σε δομή παιδικής προστασίας στη Θεσσαλονίκη. Η εμπειρία της έχει εμπλουτιστεί και συνεχίζει να εμπλουτίζεται από εκπαιδεύσεις ποικίλων φορέων σε θέματα σχετικά με θεραπεία παιδιών μέσω παιχνιδιού (Λονδίνο 2016), διεργασίας πένθους και στήριξης σε θάνατο και διαδικασίες-βήματα για αντιμετώπιση οικογενειακών κρίσεων. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια ως ομιλήτρια με κύρια θεματολογία τη σύνδεση εκπαιδευτικής θεωρίας με την εκπαιδευτική πράξη αλλά και το ρόλο των συναισθημάτων στην στα διάφορα συστήματα, οικογενειακά και σχολικά. Είναι Εξωτερικός Συνεργάτης του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο από το 2008 και του Ινστιτούτου ΠροςΌψη από το 2016.

Αλέξης Λάππας

Ο Αλέξης Λάππας ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη ως Ψυχίατρος Παιδιών, Εφήβων και Οικογενειών. Ειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική και απέκτησε Ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση στην Μεγάλη Βρετανία. Από το 2007 είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου των Ψυχίατρων. Η χρήση της θρησκείας στον ρατσισμό, η μετανάστευση και η κατανόηση του διαπολιτισμικού μοντέλου και η αύξηση της βίας από εφήβους αποτέλεσαν τομείς του κλινικού του έργου σε μια περίοδο έντονων αναδεύσεων στην Βρετανική κοινωνία. Επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το 2008 (Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο) και πήρε τον τίτλο της Ειδικότητας. Δραστηριοποιείται έντονα σε θέματα ευαισθητοποίησης του μαθητικού πληθυσμού και των εκπαιδευτικών μέσω αρθρογραφίας και των ΜΜΕ. Έχει προσκληθεί σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, ομιλίες και έχει συνδιοργανώσει διεπιστημονικές προσπάθειες στο χώρο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος σε όλη την επικράτεια. Συμμετέχει στα μετεκπαιδευτικά σεμινάρια του Ινστιτούτου Υπαρξιακής και Συστημικής Θεραπείας, Αντίστιξη. Είναι Εισηγητής στα πλαίσια προγραμμάτων «Δια Βίου Μάθησης» Δημοσίων Φορέων και Οργανισμών και μετεκπαιδευτικών προγραμμάτων. Είναι μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρίας Μελέτης της Διαταραχής του Εθισμού στο Διαδίκτυο. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού «Ψυχής Δρόμοι», μιας προσπάθειας διαλόγου της θεολογίας και της θρησκευτικότητας με τις επιστήμες του ψυχισμού (ψυχιατρική, ψυχολογία, ψυχοθεραπείες). Έχει διατελέσει Επιστημονικός Συνεργάτης δομών μέριμνας και φροντίδας ανηλίκων της Βορείου Ελλάδος, Κέντρων και Φορέων Ειδικής Αγωγής, συμμετείχε στην προσπάθεια συνεργασίας των φορέων ως εκπρόσωπος στο ΚΕΣΑΘΕΑ και είναι από το 2010 ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο. Από το 2015 έχει διοριστεί μέλος της ΤΕΨΥΠΕ (Τομεακή Επιτροπή Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων) Δυτικής Θεσσαλονίκης. Τον Αύγουστο του 2016 ίδρυσε το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας ΠροςΌψη.

Κώστας Σιώμος

Ο Κωνσταντίνος Σιώμος είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων και διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Εθισμός των εφήβων στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και στο Διαδίκτυο: Ψυχιατρικά συμπτώματα και διαταραχές ύπνου». Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος εξειδίκευσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Κοινωνική Ψυχιατρική -Παιδοψυχιατρική. Από το Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Απρίλιο του 2010 υπήρξε υπεύθυνος σχεδιασμού και οργάνωσης του πρώτου Ειδικού Ψυχιατρικού Ιατρείου για τον Εθισμό στο Διαδίκτυο στην Ελλάδα, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Κατέχει μεγάλη εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, καθώς ανέλαβε τη διαχείριση πολυάριθμων κλινικών περιπτώσεων εθισμένων εφήβων. Το Μάρτιο του 2008 και τον Ιούλιο του 2011 κλήθηκε, μετά από τιμητική πρόσκληση της Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας και της Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής αντίστοιχα, να συμμετάσχει ως εξειδικευμένος επιστήμονας στις εργασίες της, καταθέτοντας τα στοιχεία των ερευνών του για τον εθισμό των εφήβων στο Διαδίκτυο, καθώς και προτάσεις για το σχεδιασμό μιας εθνικής πολιτικής για την πρόληψη των κινδύνων των νέων τεχνολογιών στα άτομα νεαρής ηλικίας. Έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε διεθνή και πανελλήνια ιατρικά συνέδρια. Επίσης, είναι αξιολογητής επιστημονικών ερευνών σχετικών με τις παθολογικές διαδικτυακές συμπεριφορές στα διεθνή επιστημονικά περιοδικά «Cyberpsychology and Behaviour», «Child Psychiatry and Human Development», «Environmental Research and Public Healtrh» και «Yonsei Medical Journal». Επιπλέον, έχει διατελέσει αξιολογητής επιστημονικών προτάσεων για χρηματοδότηση στο πεδίο της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο. Είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο με έδρα τη Λάρισα (www.hasiad.gr). Από την ίδρυση της εταιρείας, το Νοέμβριο του 2008, έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ενημερώσεις του κοινού και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες απευθυνόμενες σε επαγγελματίες υγείας και εκπαίδευσης σχετικά με το νέο φαινόμενο σε Ελλάδα και Κύπρο. Ζει και εργάζεται ως ιδιώτης ψυχίατρος παιδιών και εφήβων στην πόλη της Λάρισας.